Pri pečených polotovaroch nie je hlavný problém v hlbokom zamrazovaní (Osobne považujem tento druh konzervácie za jeden z najšetrnejších.). Kameňom úrazu sa v tomto prípade stávajú pridávané látky, ktoré by mali "vylepšiť" vlastnosti pečiva. Za lepšie vlastnosti sa bohužial nepovažujú výživové hodnoty, ale skôr pekná farba, chuť evokujúca výrazné zastúpenie drahších surovín a pod.
A čím sa dosiahnu takéto vlastnosti? No predsa stabilizátormi, emulgátormi, farbivami, kypridlami, enzýmami - jedným slovom "éčkami" (Nie všetky éčka sú škodlivé. Tejto téme budem však venovať iný príspevok.). Keď skonzumujete menšie množstvo týchto látok, vaše telo to takmer nepocíti. Ak ich však príjmate pravidelne a nachádzajú sa v každej vašej potravine, môžu sa u vás kumulatívnym efektom dostaviť početné zdravotné problémy: žalúdočné a črevné potiaže, priberanie na váhe, zvýšený cholesterol, vyrážky a kožné problémy atď.
Mnoho druhov sladkého pečiva okrem prídavných látok obsahuje nemalé množstvo rafinovaných a hydrogenizovaných tukov, ktoré osobne považujem za nie príliš kvalitné. Častokrát sa jedná o oleje, ktoré sa získavajú zo zvyškov surovín, ktoré už raz boli použité na výrobu tzv. za studena lisovaných (omnoho kvalitnejších) olejov. Ide podľa mňa o akýsi druhoradý produkt, ktorý by vám na priamu konzumáciu za studena veľmi nechutil. Tak ako povedal Roman Vaněk: Je to ako keby ste si zaliali už raz použitý grunt z kávy (pomletú kávu) horúcou vodou a vypili to. :)
Zaujímavosť: Pri pečive je zaujímavá predovšetkým bielkovina l-cystein (esenciálna aminokyselina E920). Je zastúpená v niektorých druhoch pečiva, či v strúhanke. Nieže by som mal niečo zásadné voči tejto bielkovine. Pre zdravie človeka je neškodná. Je dokonca súčasťou nášho tela. Vyrába sa totiž z ľudských vlasov. Sami asi uznáte, že vlasy a výrobky z nich do chleba a pečiva veľmi nepatria. :)